Maccarons

Maccarons

Maccarons(francuski makaronsi) su trenutno najpopularnija poslasitica,kako zbog svog ukusa,tako i zbog interesantnog izgleda.Najprostiji recept,a najpopularniji kolac,fascinantan po svom zgledu. Kada god se prica od ovim kolacicima ,prva pomisao je da su „strasni“ za napraviti,u sustini tako je bilo i meni pri samom pocetku.Bila sam vrlo nestrpljiva da ih napravim i prvi pokusaj je bio bezuspjesan,sto je potvrdilo komentare kada sam pitala kako se prave.Citala sam po internetu da ih je tesko napraviti i sve do mog prvog pokusaja mi je bilo cudno,jer je recept jako prost. Moj drugi pokusaj je vec bio „uspjeh“.

Divila sam se moji sarenim kolacicima,kako zbog izgleda ,tako i zbog ukusa. Hrkavim kolacicima su svi bili odusevljeni.

Sa njima samo treba strpljenja i „ljubavi“.Mogu bit razlitih ukusa od primamljive cokolade , badema pa do vocnih ukusa,kao sto je osvjezavajuci maccarons od limuna i sumskog voca. Kao sto sam vec rekla treba strpljenja i ljubavi,ali i vremena.

Ako ste planirali napraviti maccarons na brzinu za neka 3-4h ,koliko je dovoljno za neku jednostvnu tortu,odmah odustanite od te ideje,jer za ovo malo cudo je potrebno dosta vremena… u tom slucaju bjelanca moraju ostati u frizideru neka 3 dana.Cujemo komentare da su mnogo skupi,kod nas se cijene krecu od 0,80 -1.50€ po komada,u Francuskoj od 1.50€-2.00 €,sto i odaje prvi utisak „skupog“,ali kada vidite koliko samo vremena i strpljenja treba za ovo malo cudo,cijena je mozda i „mala“.

Podjelit cu recept sa vama,ovog malog a prukusnog „cuda“

Jeste li spremni napraviti najbolji macarons … „spremite“ i vrijeme …

Sastojci (za oko 20-tak kolacica)

50g. Bjelanaca

60-65g badema(bademovog brasna)

50g.secera u prahu

15g.obicnog secera

Ovojite bjelanca od zumanaca i obavezno izmjeriti da li ima 50g. I drzati  3 dana u frizideru,najbolje u zatvorenoj posudi.

Dan kada odlucite da pravite macaronse ,izvaditi bjelanca iz friziderada odstoje na sobnoj temperaturi.

Izmjeriti bademe i nekih 5 g.moze biti vise nego sto je naznaceno,ni slucajno manje. Bjelanca umutiti u cvrsti snijeg i dodati preostale sastojke…ne mutiti mikserom ,vec najbolje (u mom slucaju)drvenom kasikom,lagano sve dok smjesa ne bude glatka i sjajna ,ni slucajno pregusta to je najosnovnije kod ovog malog cuda. Na papiru za pecenje(ako vec nemate kalup) rasporediti male kruzice velicine oko 3-4 cm.i ostaviti ih 2h na sobnoj temperaturi( velicina nije bitna kada se radi kog kuce)3,4,5cm.bitno da su ukusni. Citala sam da moze i pola sata i sat ali mislim da je ovo najsigurnija varijanta ,mada sve zavisi od vlaznosti vazduha u vasoj prostoriji.

U medjuvremenu mozete pripremiti fil po zelji (ganache od cokolade u ovom slucaju) koji treba da se ohladi skroz prije nanosenja .Evo i recepta za njega…

Ganache cokoladni

25g.slatke pavlake

50g.cokolade za kuvanje

Polovina malo vece pomorandze

Na vrh kasikice za kafu cimeta

Da se vratim na ovo malo „cudo“ macarons koje je odstojalo 2h J

Zagrijati rernu na 150 C , znaci kada je rerna dobro zagrijana,ubaciti macarons i peci nekih 12minuta.

Sve zavisi od rerne u mom slucaju je bilo bas 12 minuta. Nakon par minuta ce se napraviti kao prsten pjenasti oko kolacica,ako to primjetite,znaci da ste uspjeli,i da se gornji dio cvrsto drzi za prsten…Lako cete ih odlijeiti sa papira,dovoljno je samo par minuta da odstoje na papiru.

Kada se ohlade filovati ih (jer je ganache uveliko vec spreman) i cekati jos 2 dana da bi ste ih probali… ja sam ih probala poslije pola sata , jer nisam mogla da cekam . J

Moze i odmah,ali sto su stariji oni su ukusniji…

Nadam se da ste uzivli…



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *