Mafini

Mafini

Prvi mafini pravili su se cak u 10 vjeku u Engleskoj i bili hrana za siromane,jer su im sastojci bili najednostavniji .Danas popularni kolacic kod nas,koji moze biti jako jednostavan,a tako i fascinantan po svom izgedu… ja najcesce pravim personalizovane mafine sa slagom ili fondanom,zavisi od zadate teme .

Sve su popularniji detalj na  rodjendanima,na slatkom stolu, po zelji sa tekstom , figuricama ili vec nekim dizajnom po zelji narucioca . Ovo su slatki i brzi kolacici ,koji su jako jednostavni za napraviti,a mnogo ukusni..ja imam recept sa bananom i jabukom koji mi je najvise trazen,i koji cu podjeliti sa vama…potrebno je samo imati kalup i mozete ih peci sa ili bez korpica…Postoji zaista mnogo recepata od slatkih do slanih,onih punjenih sa vocem,cokoladom,sa orasastim plodovima…slatko,ukusno,brzo i jednostavno… Ako imate goste,i zelite da ih posluzite kvalitetno,a pri tome nemate vremena,evo isprobanog recepta….  gotovi za 15-tak minuta i mozete ih odmah posluziti…ovo su posni mafini,ali kada su gotovi mozete da dodajete kao fil cokoladu,visnje…ma bas sve slatko…i necete pogrijesiti…

Ja na polovinu pecenja dodam kockice cokolade koje se skroz ne istope i ukus je nevjerovatan

Potrebno:

 

  • – 1 banana
  • – 1jabuka
  • – Solja ulja
  • – Solja vode
  • – Solja scera
  • – brasna (treba da budu gusti,pa mozda i malo vise)
  • – Prasak za pecivo
  • – Cimet ,kakao ,dugmici od cokolade po zelji

Sve sastojke sipati u posudi ( prethodno izrendati jabuku i ispasirati bananu) i samo malo kasikom promjesati da se sastojci sjedine.

Zagrijati rernu na 220 C peci nekih 15-tak.minuta dok ne pozute.

Izvaditi ih iz rerne i posle nekih 10-tak minuta su spremni za jelo J

Kao sto sam navela mozete dodati neki preliv ili slag krem,sjeckane bademe,orahe,med ,a i ne morate jer su svakako ukusni…

Doza je za 24 mafina ( 2 kalupa)

 

Prijatno !



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *